Parcoursschieten IPSC

Artikelindex

Inleiding

Met deze handleiding willen wij u helpen het parcoursschieten te leren ontdekken, het juiste materiaal te kiezen en u een basis mee te geven van het IPSC reglement.

Na het doornemen van deze beknopte handleiding, zal u al een basiskennis hebben van de veiligheidsregels en de reglementen van het IPSC en IPSC Team.

De club telt zowel recreatieve als gedreven competitieschutters, die u graag met raad en daad bij staan.

Parcoursschieten is een dynamische tak van de schietsport, die wereldwijd beoefend wordt door jong en oud, man en vrouw, op binnen- en op buitenbanen. In meer dan 60 landen meten schutters zich regelmatig met elkaar in nationale en internationale wedstrijden. Deze schietsport kan worden beoefend met handvuurwapens of geweer.

Het motto van IPSC is “DVC”. Dit staat voor Diligentia, Vis, Celeritas (precisie, kracht, snelheid). Behalve het aantal punten dat je schiet is ook de tijd waarin je dat doet van belang. En omdat elke wedstrijd anders is wordt het inzicht van de schutter op de proef gesteld om zo efficient mogelijk het parcours af te leggen. De combinatie van deze elementen maakt parcoursschieten een boeiende en veelzijdige vorm van schietsport.
Het parcoursschieten is een schietsport die gebaseerd is op kracht, snelheid en precisie en helemaal niet op zelfverdediging of andere.
De R.O. (Range Officer) staat in voor het goede en veilige verloop van de training of match, voor u en de omstaanders.
Hiervoor is het nodig dat men de regels goed kent en een goede uitrusting heeft om veilig met het wapen te kunnen omgaan tijdens het parcoursschieten.

Lees deze handleiding goed door zodat u op de hoogte bent van alle aspecten van het parcousschieten. Zo blijft het veilig en leuk voor iedereen.
Verwachtingen
Voor het vlotte verloop van een training is het belangrijk om een aantal dingen op een rijtje te zetten:
  • Voldoen aan de toelatingsvoorwaarden.
  • Het huihoudelijk reglement van de club naleven.
  • De targets helpen afkleven en bewegende doelen terug klaar zetten.
  • Geen materiaal opzettelijk beschadigen.
  • Bereid zijn om indien nodig een handje te helpen voor het herstellen van het materiaal van het parcoursschieten en dat van de club.
  • De schietstand proper achter laten na trainingen en wedstrijden.
  • Men draagt tijdens het parcourschieten en bijwonen van trainingen steeds de verplichte oog- en gehoorbescheming.